poniedziałek, 16 marca 2015

CZĄBER OGRODOWY,pochodzi z rejonów morza Śródziemnego i Czarnego ,jak większość  ziół.Czy warto go mieć na działce?,myślę ,że tak.W ogródku zielarskim,należy zrobić mu miejsce od strony południowej.Lubi glebę  o odczynie zasadowym,co można spełnić teraz.Skorupki od jaj  -   w większej ilości rozkruszyć i wymieszać  dokładnie z gleb,.a że termin siewu cząbru ,to dopiero pierwsza dekada maja,zdążymy skorupki uzbierać.Można też poprosić o tę przysługę sąsiadów.Z resztą powierzchnia gleby pod Cząber to np 30x30 cm i tylko w tym miejscu  mieszamy ją ze skorupkami.A przy okazji ,kto ma Lawendę  [ o muszę  tej roślinie  poświęcić kiedyś więcej czasu],niech też posypie rozkruszone drobno skorupki pod tą rośliną..Bowiem uwielbia to.Ale wracając do naszego zioła.Wysiewamy go dopiero w maju jak nie tylko powietrze,ale i gleba będą już ogrzane.Siejemy bardzo płytko i dokładnie uciskamy,uklepujemy, miejsce siewu.Po wschodach wykonujemy przerywkę, tj usuwamy część roślin,by pozostałe dobrze się rozkrzewiły.Cząber  zakwita w lipcu i wówczas  ścinamy  70 proc.rośliny,wiążemy  po kilka pędów i suszymy w cienistym miejscu[nie, na słońcu]. Po wysuszeniu rozkruszamy końce pędów jak u  majeranku.I tu pewna znana mi osoba dopowiedziałaby .............".albo idziemy do sklepu zielarskiego i kupujemy gotowe".Owszem może być i tak ,ale ,posiadacze ogródka zielarskiego mogą napawać się widokiem roślin i ich zapachem i obserwować obloty pszczół i innych owadów,bo one bardzo lubią zioła i mogą też korzystać ze świeżych ,nie tylko suszonych..........i jeszcze cieszyć się ,że mają kawałek świata,[rośliny i owady ] który niestety powoli,ale jednak ginie,odchodzi od człowieka na jego wyraźne życzenie.Do użytku kuchennego przeznacza się zarówno świeże jak i suszone ziele do warzyw strączkowych ,bo Cząber przeciwdziała wzdęciom.Z tej też przyczyny dodaje się go do kapusty.Ale uwaga !Dodajemy go zawsze pod końiec gotowania.Tylko tak,bo długo gotowany gorzknieje.Można nim przyprawiać też potrawy mięsne ,ZAPIEKANKI ZIEMNIACZANE,ogórki kwaszone i konserwowe jednak zawsze z umiarem.A czy lubicie pieprz ziołowy?..........w nim jest Cząber.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz