wtorek, 17 marca 2015

W pewnej reklamie telewizyjnej polecany jest na Wielkanoc biały barszcz i żur.Wyjaśniam zatem,że od wieków ,żur jadano tylko w okresie postu,bez jakichkolwiek dodatków mięsnych,czy kiełbasianych.Podawano do niego niekraszone ziemniaki.Tak,tak.Wówczas  poszczono autentycznie.Żur był robiony z bardzo mało mielonego ziarna,zatem zupa z niego była ciemnego koloru.Natomiast biały barszcz jak sama nazwa wskazuje był biały bo z innego ,większego przemiału żyta .Biały,bo dodawano białą kiełbasę.Nikt w same święta Wielkiejnocy  już żuru nie gotował,czemu miałoby mieć to miejsce dziś,nie wiem.Naszym przodkom postny,żur [tylko "występował "jako postny] tak obrzydł ,że w Wielką Sobotę uroczyście rozbijali naczynie gliniane w którym był kiszony,a także postny śledź ,tego samego dnia był  przybijany do drzewa,pod którym leżały skorupy potłuczonego glinianego garnka.To tyle na temat zwyczajów Wielkanocnych.Myślę ,że watro o nich wiedzieć tworząc  reklamę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz