piątek, 20 marca 2015

Z PEWNOŚCIĄ ZASTANAWIACIE SIĘ ,CO TEŻ ONA WYMYŚLIŁA ?To co? ,będziemy uprawiać żelazo?Oczywiście możemy uprawiać pod postacią różnych warzyw ,tych o zielonym kolorze [ o czym może nie wszyscy wiedzą ].Te bogate w żelazo to ..........o jakże bogaty,brokuł,fasolka szparagowa zielona groszek cukrowy ,sałata,szpinak i rzeżucha.Duże ilości żelaza mają też truskawki,czarna porzeczka,cytrusy,aronia.ale nie ulega wątpliwości,że ogromnym magazynem żelaza jest mięso.A skąd mi to przyszło do głowy ,by dziś pisać o tym?Bo niejednokrotnie wspominałam o żelazie,omawiając właściwości lecznicze warzyw.Żelazo jest bardzo potrzebne,do budowy czerwonych krwinek.Brak jego powoduje anemię I TU UWAGA !  DROGA MŁODZIEŻY,można bardzo szybko na nią zachorować,stosując nierozważnie ,diety ograniczające,spożycie pewnych artykułów  i eliminując je na dłuższy czas z pożywienia.W okresach  ubogich w świeże warzywa winniśmy pić soki cytrusowe i z czarnej porzeczki i jedne i drugie bogate w żelazo,Jadać więcej surówek,łączonych z orzechami np. podawaną  przeze mnie wcześniej z porów i orzechów włoskich,i pyszna i zdrowa i  może być" pierzynką" do śledzi.Na koniec zdrowia życzę i jeszcze tylko przysłowie:

"Pozłacane żelazo nie rdzewieje ".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz