sobota, 23 maja 2015

Zanim powrócę jeszcze do krecika ,coś o pomidorach, skoro tym tematem zaczęłam.A czy próbowaliście Kochani kiedyś dania pt".Gołąbki pomidorowe"?

Będzie do tego dania potrzebne mięso mielone ,doprawione jak na kotlety i kilka średnich ,dość twardych pomidorów.Pomidory należy wydrążyć ,ale tak by pozostała dość gruba warstwa  ścianki ich. Wydrążamy po ścięciu,nie wierzchołka ,ale części spodniej pomidora.Odrzucamy to.Po wydrążeniu palcem maczanym w jakiejś ostrej przyprawie smarujemy jego wnętrze.Pomidor ma być słony i ostry Na jego spod dajemy łyżeczkę topionego serka ,a następnie napełniamy mięsem.Uciskamy,maczamy w tartej bułce i lekko podsmażamy na patelni,na gorącym tłuszczu.Nie przewracamy pomidorów na drugą stronę.Podlewamy odrobiną wody i przykrywamy pokrywką,niech na wolnym ogniu się prużą kilkanaście minut.Uwaga ! nie mogą się przypalić.Na koniec zalewamy szklanką śmietany wymieszaną z łyżeczką cukru i polową kostki rosołowej.Kostkę należy dobrze rozgnieść.A kto woli ,może dodać 2 łyżeczki maggi .Z tą śmietaną powinny jeszcze być na wolnym ogniu kilka minut.Wyśmienite są te gołąbki pomidorowe ,do kaszy ,lub ryżu.A do tego sezonowa surówka ,z rzodkiewki,papryki i małosolnego ogórka,z olejem, cukrem solą i ostrym sosem np Tabasco ,lub Chili.Wszystkiego wg.własnych upodobań smakowych.Śmietana nie powinna się zważyć ,zatem należy taką wybrać,przeznaczoną do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz