czwartek, 4 lutego 2016

By nieco zmienić temat,tak całkiem nieco,proponuje przepis z taj znanej już Państwu,książki kucharskiej co to ma ponad sto lat.Jej autorka Pani Maria Monatowa proponuje ,tak podać kotlety wieprzowe z ryżem.Ale ten ryż ,to tylko "dla ozdoby".

KOTLETY WIEPRZOWE Z RYŻEM. podaje w oryginale.
Ugotować na rosole,ćwierć litra ryżu.Można dodać do niego,łyżkę lub dwie marmelady [tak wtedy pisano] pomidorowej i i trochę ostrej papryki.Ryż musi być zupełnie rozgotowany.Usiekać dokładnie mięso wieprzowe i formować z niego cieniutkie kotlety,posmarować warstwą ryżu i przykryć drugim cieniutkim kotletem .Obrównać brzegi  i obtaczać w bułce tartej.Smażyć na maśle.Podawać na półmisku ,na którym w środku będą kartofle np pure ,a w sosjerce sos pomidorowy ostry.

Przyznam,że zupełnie nie wyobrażam sobie smaku tego dania.To coś zupełnie  nieznanego.Muszę spróbować .A to mięso wieprzowe ,to u mnie będzie schab lub karczek,dokładnie pobite tłuczkiem,bo chyba autorce o to chodzi.A jak będzie dokładnie pobite,to po prostu,każdy kotlet złożę na pół,bo  dwa ,mogą być bardzo duże,za duże.Ot - i to jest to.Jakby to było,gdybym czegoś nie zmieniła.?

A do tego może kartofle po włosku,też tej autorki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz