wtorek, 2 lutego 2016

Owoce JEŻYNY  dojrzewają stopniowo.Trwa to,w zależności od pogody od  początku sierpnia do połowy września.Można je zbierać do natychmiastowego użycia ,lub zamrażać.W zimie są także smaczne.Polecam sposób podania ich.A jakże bardzo dzieci je lubią.

Porcja jeżyn np .około pół litra ,wymieszać z  pokrojonymi w kostkę dwoma,lub trzema bananami.Na patelni ,na  łyżce masła przyrumienić 4 łyżki płatków owsianych [bardzo bogate w witaminy] i dwie łyżki orzechów włoskich drobno posiekanych.Orzechy dodać na sam koniec i także na sam koniec 2 łyżki cukru.Chwilę mieszać i posypać tym sałatkę owocową .Niech lekko wszystko przestygnie.To wyśmienity deser.A że owoce jeżyn są bogate w witaminy ,to już sobie tę informację odpuszczę.A co do sałatki owocowej,to w tej chwili można też ją wykonać z jakichś owoców mrożonych z dodatkiem bananów.
Tylko jeszcze taka uwaga na koniec:To na  patelni winno tylko lekko się przyrumienić.Mieszanie obowiązkowe.I znam osoby które wolą posypać sałatkę jak całkowicie wystygnie posypka,ale wówczas  ,ze dwa ,trzy razy należy przemieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz