niedziela, 7 lutego 2016

Czy nie uważacie Drodzy moi ,że właśnie jest stosowna pora by pomyśleć o tym jak  wejść  w dobrej kondycji w nadchodzącą WIOSNĘ  ,bo jakby na to nie patrzeć ,stoi już za drzwiami.Jeszcze mizerna,blada ,drobniutka ,ale z każdym dniem urośnie,Oj! urośnie.A nasze organizmy podobne w tej chwili do niej.Zatem zaczynamy............................

Przede wszystkim zalecam warzywa zielone,najlepiej sałatę .Bowiem ona poprawia stan naszej hemoglobiny.To od niej ,bogatej w żelazo przybywa czerwonych ciałek krwi.ale jest pewne ale.Nigdy,przenigdy nie należy jej przechowywać szczelnie opakowanej,co jednak w sprzedaży spotykam.A to źle,bo taka,tak szczelnie opakowana będzie posiadała w sobie AZOTYNY,SZKODZĄCE CZŁOWIEKOWI.Bo nie tylko azotyny powstają od przenawożenia nawozem azotowym,ale też od takiego nieprawidłowego przechowywania.
Następnie,także bogate w żelazo jest mięso także potrzebne na przedwiośniu,ale to trochę inny rodzaj żelaza jest w mięsie, jak w sałacie i ten inny  właśnie teraz jest potrzebny,by nie wypadały włosy.Ale,tu,też jest ale,takie małe ,lecz jest.Bo z kolei nadmierne spożywanie mięsa może  U NIEKTÓRYCH OSÓB,TYLKO U NIEKTÓRYCH,spowodować niewielki wzrost komórek rakowych,ale od czego jest KAPUSTA?Odpowiecie od jedzenia i słusznie ,Kapusta jest od tego by ją jeść ,ale także by zabijała w naszym organizmie komórki rakowe i nie dopuszczała do rozwoju nowych.A to dzięki zawartemu w niej SULFORAFANOWI.I wiecie co? Świetny jest ten składnik ,bo dzięki niemu możemy jeść mięso bez obaw i jeszcze to,że  on nie ginie w czasie obróbki termicznej jak witaminy.Zatem może to być 10 raz odgrzewany bigos.Sulforafan w nim będzie.Jest we wszystkich warzywach kapustnych ,ale najwięcej  w brokułach,których nie za bardzo lubimy.Ale gdyby podać je tak:Po ugotowaniu [nie rozgotowaniu ] ostudzić i podzielić na małe kawałki i poukładać na półmisku na poszarpanych liściach salaty i udekorować jajami na twardo np.2 szt.podzielonymi na cząstki , a między to wszystko powkładać paprykę czerwoną łagodną pokrojoną na długie i cienkie kawałeczki i i posypać jeszcze kilkoma pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na połówki i polać to sosem z połowy szklanki jogurtu i połowy szklanki majonezu i 1 łyżeczki cukru  i kto lubi,jeszcze może dodać posiekanego zielonego koperku ,lub pietruszki lub szczypioru.

To nie wszystko co jest potrzebne CZŁOWIEKOWI do prawidłowego funkcjonowania w tym niebezpiecznym okresie w którym nasze organizmy są osłabione.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz