środa, 10 lutego 2016

W wiosnę wchodzimy z BURACZKIEM ĆWIKŁOWYM pod rękę.Często ,nie zdajemy sobie sprawy jak to co konsumujemy ,dobrze wpływa na nasz organizm.Buraczek oprócz witamin i soli mineralnych,tak z resztą ,jak i inne korzeniowe warzywa posiada INNULINĘ.A ona poza wieloma pożytecznymi działaniami także odmładza.Można ,sprawdzić na sobie,po 3 tygodniach.A do tego wszystkiego buraczek poprawia stan naszej morfologi ,wzrasta wskaźnik barwny , a także przybywa czerwonych ciałek krwi.Poprawia też wygląd cery,nadając jej zdrowy jakby lekko opalony kolor.Podobnie jak marchew.Ale to można sprawdzić dopiero po trzech tygodniach zjadania jednego gotowanego buraczka,niedużego ,po kolacji.A czemu po kolacji? zapytacie być może.Otóż temu,że ma to warzywo jeszcze ma jedno działanie.Jakże potrzebne osobom ze skłonnościami, do zaparć.Przeważnie są  to ci,którzy wiele godzin spędzają "za biurkiem".Bo buraczek działa jak odkurzacz.Wymiata z naszego przewodu pokarmowego wszystko to ,co w zakamarkach ma zamiar pozostać.Przeważnie są to cukier i tłuszcz.I jak w tych zakamarkach za długo przebywają to nasza cera szarzeje i wygląda na niezdrową.No - niestety  przewód pokarmowy,to nie prosta rura.Ale buraczek gotowany zjedzony wieczorem "wyprostuje ją"Moja przyjaciółka po wieloletnim piciu różnych ziół na przeczyszczenie teraz tylko zjada buraczka i mówi mi "wiesz,to tańsze i smaczniejsze".Przyznaję,że co najmniej raz w tygodniu ,też sporządzam sobie sałatkę,z gotowanych buraczków.Po wystudzeniu   i obraniu ze skórki szatkuje je na plasterki i na plasterki też cebulę,ale tę cebulę na 3 godziny przed wymieszaniem z buraczkami solę ,słodzę  [cukru daję nawet sporo} i skrapiam octem balsamicznym  lub sokiem z cytryny i potem mieszam z buraczkami [przypominam ,gotowanymi] i dodaję olej i kilka kropli ostrego sosu ,lub ostrej papryki [odrobinę] w proszku.Innym razem zamiast cebuli jest konserwowy ogórek,też dobrze się "komponuje" z buraczkami.A jak przyjdzie lato ,to dodatkiem będą łagodna i ostra papryka w strąkach,pokrojone w cieniutkie  podłużne kawałki.Ale zawsze należy doprawić do smaku,każdą sałatkę i nieodzowny jest tłuszcz np. olej, lub majonez bo przy jego pomocy łatwiej organizm przyswaja witaminy z grupy B.Najwięcej tych witamin jest w żółtku jaj.I np,jadanie jaj z suchym ,bez masła  pieczywem mija się z celem,bo witaminy nie przyswoiły się.To tak jakby te jaja wyrzucić za siebie.Podobny skutek.Wspomniałam o jajach,bo też ,ugotowane na twardo mogą być do sałatki tej,a właściwie, każdej, sałatki dodane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz