Sposobów podania szpinaku w tej stuletniej książce jest nawet kilka ,co mnie,przyznam - zaskoczyło.I np,taki:Ugotowany szpinak ułożyć w piramidkę na okrągłym półmisku.Na około obstawić plasterkami jaj ugotowanymi na twardo przekrojonymi wzdłuż ,a na wierzchu ułożyć z nich gwiazdę.I jeszcze jest szpinak ze śmietaną,szpinak z czosnkiem itp .Ja jednak zatrzymałam się nad przepisem:
KOTLETY,ZE SZPINAKU. przytaczam w oryginale.
Do głębokiego talerza przyprawionego już szpinaku,najlepiej na bulionie,dodać ćwierć litra tartej bułki,dwa jaja,łyżkę świeżego masła i w drobną kostkę pokrajane i usmażone grzanki z dwóch bułek.Posolić opieprzyć wymieszać razem,urabiać owalne kotleciki otaczać w bułce tartej i smażyć na maśle,Jest to niezwykle elegancki garnirunek do mięs i ryżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz