poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Bardzo lubię ten czas gdy już jest w sprzedaży młoda kapusta.Może być słodka,a może też być włoska.Ta druga jest delikatniejsza.Wtedy szalej i robię surówkę z takich składników.Pół główki niedużej kapusty  szatkuje drobno i jedną dużą czerwona paprykę podobnie i cztery owoce kiwi ,też  po obraniu ze skórki drobno kroję i cztery łyżki orzechów laskowych drobno posiekanych [uwaga,pryskają ].Lepsze są po podsmażeniu na patelni.Można też kupić już rozdrobnione.One także będą lepsze po lekkim zrumienieniu na patelni.Dodaję także 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, a kto nie lubi może zamiast czosnku dodać łyżkę chrzanu.Dodaję też  dwie łyżki miodu,bo kiwi jednak kwaśne i solę do smaku i dodaję na koniec 4,5 łyżek oleju.Może być jakiś smakowy.Mieszam i próbuje.I jak próbowanie zbyt długo trwa to niewiele jej zostaje................bo po prostu jest pyszna.A jest to surówka bez octu.Zakwaszona kiwi,zatem nadaje się dla osób które ze względów zdrowotnych lub smakowych octu nie stosują w kuchni.I jeszcze tylko to:czasem dodaje jakiegoś ostrego sosu  [Chili,Tabasco ].Polecam ,lubiącym ostre jedzenie.I ta świadomość ,że przy okazji ,tyle witamin dostał organizm ,no i niezastąpiony,bo tylko znajdujący się w warzywach kapustnych SULFORAFAN.On niszczy komórki rakowe i nie dopuszcza do rozwoju nowych.A wiecie do czego najbardziej pasuje  ta surówka.Do mielonych kotletów.

S m a c z n e g o .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz