niedziela, 24 kwietnia 2016

POTRAWKA CIELĘCA ZE SZPARAGAMI..Wypłukany bruścik cielęcy,przekroić na dwoje o ułożyć w rondlu,dodać jarzyn i cebuli jak do rosołu i gotować,aż będzie miękki.Potem mięso wyjąć i pokrajać w kawałki a rosół przecedzić.Osobo przygotować kopę cienkich,lub pół kopy grubszych szparagów.Ostrugać je do końca z łupki.Pokrajać w kawałeczki dwa cm długie i sparzywszy je,ugotować na pozostałym rosole,dodawszy dwa kawałki cukru.Rosołu winno być tyle ile na sos potrzeba.Gdy już szparagi miękkie rozetrzeć 2 łyżki masła z 1 łyżką mąki,rozprowadzić rosołem.Wlać do szparagów.Włożyć pokrajany bruścik i poddusić razem jeszcze kwadrans.Kto chce mieć sos smaczniejszy ,może dodać jeszcze pół szklanki słodkiej śmietanki.

Ot -  i wymyśliła.Czy w sklepie mięsnym będzie wiadomo co to bruścik?A jakie kawałki cukru?  - kostki?.A sól -  ile i kiedy.Jest pole do popisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz