środa, 27 kwietnia 2016

Oby w ten  wolny od pracy zawodowej czas ,który przed nami ,dopisała pogoda,by udało się jak najwięcej godzin spędzić na wolnym powietrzu,to i "prace polowe"wykonamy i pogrillujemy.Mam propozycję w związku z tym.A może  przygotować w domu zupę gulaszową z młodej kapusty  i zabrać na działkę.Szybko się ją gotuje i niekłopotliwie bo w jednym garnku.

ZUPA OSTRA GULASZOWA.Jest pełnowartościowa i sycąca.Należy 30,40 dkg.  jakiegokolwiek mięsa pokroić w średnią kostkę i lekko przyrumienić na kilku łyżkach oleju lub na maśle klarowanym,około 10 min. [gdy wołowina to dłużej]dodać jedną dużą cebulę pokrojoną drobno i pod przykryciem prużyć dodając nieco wody  ,też około,10 min.Po tym czasie dodać poszatkowaną główkę  kapusty [niedużą] 2 papryki też poszatkowane  i wody tyle by wszystko pokryła i bez przykrycia tym razem ,by olejki eteryczne [siarka ] z kapusty odparowały gotować następne 10 minut  .Na koniec dodać 2  obrane ze skórki pomidory drobno pokrojone sól do smaku 1 łyżeczkę cukru i pieprz,lub ostra paprykę mi krótko zagotować.Zupa winna być gęsta i ostra,to ją winno cechować.I jeżeli do niej na działce podamy kawałki chleba przyrumienione na grillu  posmarowane szczypiorkowym masełkiem to nic już lepszego nas tego dnia z  pewnością nie spotka.
A masełko szczypiorkowe też można przygotować w domu .2 lub 3 jaj ugotowane na twardo drobno pokroić dodać posiekanego szczypioru ]spory pęczek ] i  3 ,4 łyżki majonezu szczyptę soli ,pół łyżeczki cukru i to wszystko wymieszać.Kto lubi  [ja tak ] może dodać 3 lub 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.To jest.................pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz