piątek, 29 kwietnia 2016

Nim przejdę do zagadnień uprawowych,coś jako dodatek do tego grillowanego mięsiwa.Niech że ten organizm ludzki posmakuje też czegoś poza nim.Jako jako dodatki  proponuję  sałatki wiosenne:

SAŁATKA WIOSENNA NR 1
=========================
Takie będą proporcje.Oczywiście ,to proporcje podstawowe.Można je mnożyć  dowolną ilość razy.
1 puszka zielonego groszku,2 jaj na twardo,1 pęczek szczypioru,kilka łyżek majonezu,szczypta  soli,pół łyżeczki cukru.Na wierzchu takiej porcji dobrze jest dać pokrojone w plasterki rzodkiewki w ilości jednego pęczka.Wszystkie składniki rozdrobnić ,wodę z groszku odlać ,dodać i z majonezem i dodatkami wymieszać.Z rzodkiewkami nie,bo od nich sałatka "pochodziłaby" wodą,ale na samym wierzchu mogą być ,przy okazji powodując że  całość  nie przesycha .

SAŁATKA WIOSENNE NR 2
=======================
20 dkg. ostrego utartego sera 2 papryki  [ np. jedną czerwoną a drugą żółtą ] po rozdrobnieniu dodać do sera i dodać też kilka łyżek majonezu i trochę posiekanej natki pietruszki [kto lubi] dosolić ,dosłodzić i też zabrać ze sobą na działkę.

SAŁATKA WIOSENNA NR 3.
========================
1 puszka kukurydzy 1 opakowanie kiełków,mogą też być dwa.Wymieszać i dodać 1 łyżkę tartego chrzanu.Będzie lepsza gdy doda się też mały słoiczek rozdrobnionego marynowanego czosnku lub w zamian, także mały słoiczek marynowanej maciopenieńkiej cebulki,tę bez rozdrabniania.Na koniec wymieszać i dodać 2,3 łyżki oleju.

Takie oto sałatki proponuję jako dodatek do grillowanych mięs.Przyznać musicie,że praca przy ich sporządzaniu niewielka,bo to sałatki dla zapracowanych pań...........o ! przepraszam,lub  panów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz