sobota, 30 lipca 2016

Jest godz. dopiero 11.25 a ja muszę już kończyć.Jest mi niezmiernie przykro,że tak,ale w kuchni czekają brzoskwinie,by zrobić z nich przepyszny "złoty dżem".Będzie zloty ,bo z dodatkiem soku z cytryny: 1 cytryna na  2 kg owoców wcześniej sparzonych  i  pozbawionych skórki i pestek.Winny być bardzo miękkie, by skórka łatwo dała się zdjąć.Jak już  po obraniu będzie 2,5 kg. to je zagotuje z odrobiną wody na dnie i z sokiem z cytryn i   przestudzę.Do zimnych dodam 3 opakowania żelfiksu ,tego co nie wymaga dużej ilości cukru ,zatem 3x1 .Wymieszam, poddam zagotowaniu ,na koniec dodam cukier i jeszcze raz zagotuję.Gorące nałożę do czystych słoiczków.Kilka minut postawie je do góry dnem  - by "chwyciły".

Kto  nie wierzy niech sprawdzi jak pięknie w tych słoikach się złoci.I jeszcze ,zawsze informuję Państwa ,że  żelfiksu dodaję nieco więcej - dla pewności i  gotuję krócej jak jest podane na opakowaniu - też dla pewności.

Taki dżem jest pyszny gdy się nim przełoży piernik jak żaden,tak się do piernika nadaje.
Podobnie można postąpić z nektarynami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz