środa, 27 lipca 2016

Warzywa korzeniowe - o ! one mają bardzo korzystne warunki.Bardzo soczyste będą i słodkie,bo zagonek jest mokry.Mam tu tylko pewne obawy o pietruszkę by tej wilgoci dla niej nie było zbyt dużo ,co może powodować ordzawienie korzeni.Ale jeżeli była posiana jakaś odmiana pietruszki  odporna na te chorobę grzybową , np odmiana ALBA, to jak sama nazwa wskazuje ,że będzie biała ,nie ordzawiona.Proponuję też,przyjrzeć się pietruszce naciowej,czy  przypadkiem nie pojawiają się na natce białe mączyste plamy,co świadczyłoby o początku choroby:MĄCZNIAK WŁAŚCIWY.O tej porze może jeszcze nie,ale niebawem - kto wie.Proponuję zatem ściąć ją ,tę natkę oczywiście i po pokrojeniu przeznaczyć do zamrożenia,lub bez pokrojenia ususzyć w pęczkach.Potem pokruszyć  i zamknąć w jakichś szczelnie zamkniętych słoiczkach.W zimie przeznaczać do potraw,tę suszoną do gotowanych,a tę mrożoną także do gotowanych,ale też surówek i sałatek.
Skoro zapuściłam się  w kwaterę warzyw przyprawowych wieloletnich to jeszcze.................

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz