sobota, 6 sierpnia 2016

Natomiast  :GROSZEK PO ANGIELSKU ,wg,mnie,żadna rewelacja.To tak go jadali Anglicy?
Wyłuskany świeży cukrowy groszek,zalać wodą ,tyle tylko aby go przykryła,posolić,pocukrować do smaku i ugotować w parze.Gdy miękki  ,odcedzić.Włożyć dwie łyżki deserowego masła i trochę siekanej zielonej pietruszki.Przykryć rondelek aby zaparował.Potrząsnąć nim parę razy i  nie stawiając już na ogniu,wydać na półmisek i ułożyć na nim masło roztarte z pietruszką.

W tych przepisach jest wiele nieścisłości.Nie podawane są często  ilości składników.Należy się domyślać  i kombinować samemu.A to tylko świadczy o tym,że informacje te podawano kucharkom ,bo takie wówczas były zatrudniane we dworach i w bogatszych domach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz