Przytaczam w oryginale,zatem niektóre sformułowania i słownictwo są anachroniczne.
GRUSZKI SMAŻONE W MIODZIE.
==============================
Obstrugane i obrane z pestek gruszki przekroić wraz z korzonkiem u góry na dwie połówki i obgotować do zupełnej miękkości w wodzie.Potem je osączyć i zalać rozpuszczonym miodem,biorąc na pół litra miodu 1 kg gruszek..Niech tak postoją ze da dni, poczem je smażyć na wolnym ogniu,aż do zupełnej gęstości,a następnie wyjąć obsypać każdą miałkim cukrem,układać w odstępach od siebie na sicie i obsuszyć w piecu.
Ja od siebie dodam "potem je zjeść ,wyjąć glukometr i ,zmierzyć poziom cukru.Jak zaznaczyłam jednak , podaje ten przepis jako ciekawostkę.
To - co? jeszcze o cebulowych? Bo jeżeli tak to może z powodu wczesnego zakwitania wiosną......................
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz