niedziela, 5 kwietnia 2015

O teraz........z kieliszkiem szampana obok ............jakoś raźniej.

cd porad praktycznych.

Do sprawiania drobiu,drewniana deseczka raczej się nie nadaje,ponieważ trudno ja potem doczyścić,a w drewnie mogą pozostać  bakterie i to  nie tylko salmonella.No ,ale jeżeli już: to taką deseczkę należy posypać jakimś ostrym proszkiem  i solą

 i druciakiem wyszorować pod bieżącą wodą.Przynajmniej ja tak robię,bo najlepiej drób jednak się sprawia na desce,bo nóż się nie  śliska.

Gęś natomiast przed pieczeniem winna moczyć się kilka godzin w maslance.


Drób pieczony na grillu,będzie i smaczniejszy i bardzo soczysty jeżeli przed tym skropisz go sokiem z cytryny.

Aby mięso dało się pokroić w cienkie plasterki,włóż je na kilkanaście minut do zamrażalnika.

Drób pieczony,obojętnie  gdzie,będzie miał chrupiącą  i brązową skórkę  jeżeli podczas pieczenia posmarujesz go pędzelkiem maczanym w piwie co najmniej kilka razy.

Natomiast kaczka bardzo zyska na smaku ,gdy podczas pieczenia posmarujesz ją kilka razy miodem.Zawsze zastanawiałam się patrząc na zdjęcia takich rumianych kaczek ,jak to się robi?Otóż właśnie  tak.





A teraz.............

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz