Aby pomarańcze dobrze się obierały ,należy połączenie skórki z miąższem poluzować.Najlepiej obracając owoc i lekko uciskając na stole lub jakimś blacie.
Kupione,lub wyjęte z własnego zamrażalnika owoce,by nie straciły koloru ,należy je polać niewielką ilością wody dobrze posłodzonej.
Natkę pietruszki dobrze mieć w zapasie w zamrażalniku,bo do zamrażania jak żaden inny artykuł,się nadaje.Należy cały pęczek umyć ,lekko osuszyć i włożyć do torebki foliowej.Po zamrożeniu łatwo z niej skorzystać bo się bezproblemowo kruszy.Pobrać potrzebną ilość i ponownie włożyć do zamrażalnika.Natka pietruszki jest,bardzo,niewyobrażalnie bardzo bogata w witaminę C. która to powoduje lepszą odporność na wirusy i bakterię.Zatem używanie jej do prawie wszystkiego,szczególnie w czasie zimy jest wskazane.No - może z wyjątkiem budyniu.A witaminę tę nie niszczy zamrażanie.
Podobnie można postąpić ze świeżymi ziołami.
Papier gazetowy jest doskonałym materiałem izolacyjnym.Jeżeli przed zamrożeniem np mięsa ,włożysz go do torebki foliowej a potem owiniesz wilgotną gazetą ,to okres przechowywania możesz zaplanować na dłużej.
Aby pozbyć się przykrego zapachu ryb lub śledzi z deseczek czy naczyń myj je tylko zimną wodą,bo ciepła utrwala zapach i z dodatkiem płynu do mycia naczyń i soli,ona neutralizuje wszelkie zapachy i także neutralizuje je ocet który dobrze będzie dodać do opłukania naczyń.Natomiast zapach jakichkolwiek smażonek likwiduje rozsypana na grzejną płytę, kawa prawdziwa mielona,nie rozpuszczalna,tylko mielona.Podobno także ciepłe mleko na kuchence [niewielka ilość] wchłania niepożądane zapachy.Nie wiem czy to prawda,nie próbowałam jeszcze.A jeżeli chodzi o zapachy kuchenne,to ,mój czujnik dymowo - gazowy reaguje i się włącza w czasie gotowania kapusty i octu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz