piątek, 22 stycznia 2016

No - ten przepis jest do zrealizowania.Nie jest też bardzo pracochłonny  jak większość w tej ponad 100 letniej książce.Bo wtedy jakoś wszyscy mieli czas,nikt się nie spieszył.

KOTLETY WIEPRZOWE "a la Provancale.
Pokrajane kotlety wieprzowe zbić lekko,skropić cytryną i ułożyć jeden na drugim,niech tak poleżą dwie godziny.Potem je posolić obsypać mąką i zrumienić szybko na rozpalonym maśle,uważając by się nie przypaliło.Na tym samym maśle po wyjęciu kotletów zasmażyć dwie drobniutko posiekane i sparzone cebule.,dodać ćwierć łyżki mąki,rozprowadzić rosołem,wkrajać kilka pieczarek,dodać łyżkę marmolady pomidorowej,w łożyć kotlety i dusić 20 minut na wolnym ogniu.

Podawać do ziemniaków i kiszonej kapusty.


No- powiedziałabym ,danie bardzo polskie.S m a c z n e g o.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz