niedziela, 17 stycznia 2016

JABŁKA NADZIEWANE NA WINIE.przytaczam w oryginale,bez moich podpowiedzi.
Obrać z łupy i wydrążyć jednym końcem kwaskowate jabłka.Pocukrować je i napełnić następującą mieszanką.: Usiekać 10 dkg oparzonych słodkich migdałów i kilka cząstek smażonej pomarańczowej skórki,dodać garść rodzynków i trzy łyżki cukru.Wymieszać razem i napełnić tym wydrążone jabłka.Ułożyć w naczyniu i zalać szklanką białego wina i wstawić nakryte do miernego pieca. na pół godziny.Potem wystudzić i podawać na salaterce.Ugarnirować waflami lub makaronikami.To tyle.
Koleżanko moja!,nie dzwoń i nie pytaj co to znaczy mierny piec i ile ma być tych jabłek i że wafle służące do ugarnirowania rozmiękną.No cóż ..............wszystko zależy od fantazji,albo ją mamy,albo nie.A najwyżej się nie uda,ale ja wierzę,że się uda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz