piątek, 17 czerwca 2016

WARZYWA KORZENIOWE,to warzywa bardzo zdrowe,niestety maja zdolność do kumulowania różnych,często szkodliwych substancji.I  nie chodzi  o metale ciężkie  "wyrzucane" z rur wydechowych silników spalinowych.One jak to ciężkie,opadają w pobliżu dróg szybkiego ruchu.O wiele groźniejszy jest także produkt spalania tj. benzoapiran,ten jest lekki i wiatr go poniesie daleko.Bo, z warzywami jest tak,że jedne tę zdolność kumulowania maja inne nie.Do tych co nie kumulują należą :dyniowate  i psiankowate.One mają w przysłowiowym "nosie" to co sobie fruwa i jest szkodliwe,one potrafią oddzielić złe od dobrego........jak strażacy którzy oddzielają to co się pali od tego co się nie pali,by się nie zapaliło to co się nie pali od tego co się pali.
Wracając jednak  do korzeniowych.Niechętni są uprawiane na działkach,czemu ja się nie dziwię bo są pracochłonne ,wymagają przerywki i odpowiedniej gleby.Nie na każdej uzyskuje się dobry plon.Najlepsze są gleby torfowe,takie po zaoranych łąkach ,jednak niezbyt kwaśne.Reasumując,często jest to zupełnie nie ekonomiczne ,wymagające wielu sił i środków,by stworzyć warunki korzeniowym.:Pewna osoba stwierdziła: "to praca dla zegarmistrza."Ale,że prawidłowo uprawiane są zdrowe,temu nikt nie zaprzeczy.

Bo choćby MARCHEWKA................

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz