niedziela, 12 czerwca 2016

Warzywem najbardziej typowym z tej grupy jest oczywiście cebula.Kiedyś uważana ,za warzywo wyłącznie przyprawowe.Dziś - gdy poznano dokładnie jej właściwości odżywcze i zmieniono smak w nowych odmianach na łagodniejszy jest wyśmienitym dodatkiem do różnych surówek.Ale gdyby tylko to ,o, nie .Jeszcze , posiada właściwości lecznicze pod postacią syropu na kaszel.Szczególnie zalecany jest taki syrop małym dzieciom.Niektórzy ,plasterki cebuli  skrapiają miodem ,ale że miód często powoduje uczulenia ,stąd pewniejsze jest przesypanie ich cukrem.Po kilku dniach syrop gotowy.Ale jak wspomniałam także już występuje cebula w surówkach w których jest dość poważnym ich  składnikiem  np. w takiej: 2 łagodne w smaku [cukrowe] cebule obrać ,pokroić w  cienkie plasterki posypać szczyptą soli i 1 łyżeczką cukru,dodać poszatkowane w cienkie plasterki 3 małosolne ogórki,wymieszać ,dodać oleju 2,lub 3 łyżki ,a kto lubi ostry smak,może dodać jakiegoś ostrego sosu np Chili ,lub Tabasco ,a kto lubi łagodny smak,może dodać pokrojonego w cienkie plasterki obranego ze skórki banana.Wyśmienita jest taka surówka do smażonego ,pieczonego i z grilla mięsa

A czy wiecie ,że dużo cebuli pod różnymi postaciami dawano budowniczym piramid,by mieli siłę.A czy wiecie że ,cebula smażona  jest bardziej lekkostrawna ,gdy przed smażeniem sparzy się ją wrzątkiem.
I jeszcze to.To już nie te czasy Kochani,nie te czasy, gdy o cebuli mówiło się :"Przywieźli ją Niemcy w czerwonej sukience ,gdy ją obierali ,to nad nią płakali."

A na zakończenie...............WYGRAJĄ DZIŚ NASI..............,NIE ,NIE POSTAWIĘ ZNAKU ZAPYTANIA, bo chorągiewka na moim balkonie,  jakoś pozytywnie powiewa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz